MVO jaarverslag afbeelding van een groene wereldbol op een groene achtergrond met iconen erbij die belangrijk zijn voor ons als doelen

MVO Jaarverslag FY2023 Sharp Electronics Benelux B.V.

Met zorg voor onze leefomgeving

Hoogtepunten FY2023

Hoogtepunten op een achtergrond van bomen

MVO Beleid

Al veel bereikt
In onze vorige MVO-beleidsperiode 2020-2022 hebben we al veel bereikt. Zo was de CO2-uitstoot met 63% afgenomen en het aandeel herbruikbaar en recyclebaar afval vergroot van 28% naar 37%.

In deze nieuwe beleidsperiode FY2023-FY2025 hebben we zaken verder uitgerold, bijvoorbeeld het elektrificeren van ons wagenpark, om te komen tot een verdere daling van de CO2-uitstoot met 25% in FY2025. Ook hebben we enkele nieuwe initiatieven opgepakt. Zo hebben we met onze partner Landschap Erfgoed Utrecht een CO2-compensatieprogramma opgezet. Andere punten, zoals het aanbieden van een ruim pallet aan online trainingsmogelijkheden naast fysieke trainingen, zijn reguliere bedrijfsvoering geworden. Voor FY2024 gaan we sterk inzetten op het onder de aandacht brengen van onze ‘NewLife’ multifunctionele printers. Dit zijn printers die uit een leasecontract komen en opnieuw gebruikt kunnen worden. Deze worden door ons volledig refurbished en weer verkocht. Dit is bedrijfseconomisch interessant voor klanten en bespaart materialen en CO2-uitstoot in de hele productieketen.

Op Europees niveau is Sharp Electronics zich aan het voorbereiden op de CSRD (Corporate Social Responsibility Directive), om ‘CSR’ oftewel MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) verder in kaart te brengen en te verbeteren. Wij als Sharp Electronics Benelux worden hier ook in meegenomen. Het is prettig dat er goede aansluiting is van deze rapportage, die we nu voor de vijfde keer publiceren, op basis van de vrijwillige GRI-richtlijnen, op de CSRD.

Tastbaar en concreet
Ik vind het ook belangrijk dat MVO tastbaar en concreet is, zodat onze medewerkers, klanten en partners zich bewust worden van waar we het over hebben. Dat was ook de reden dat we in FY2021 een overeenkomst hebben gesloten met Landschap Erfgoed Utrecht en dat we sindsdien jaarlijks met onze medewerkers deelnemen aan een natuurwerkdag. In FY2023 hebben we samen met Landschap Erfgoed Utrecht een CO2-compensatieprogramma opgezet. Hiermee kunnen onze klanten de CO2 van hun aangeschafte multifunctionele printer(s) compenseren met het planten van een aantal bomen. Natuurlijk gaan wij zelf ook een aantal bomen planten om de CO2-uitstoot van ons eigen gebruik van multifunctionele printers en onze vliegreizen te compenseren. Deze bomen komen in een ‘Sharp Electronics Benelux’ bos in Nederland. Klanten kunnen de bomen zelf planten en ook wij zijn met alle medewerkers aanwezig in november 2024 (en vervolgens daarna). Zo kunnen we op een tastbare manier ervaren wat het effect is van klimaatverandering en dat we concreet kunnen bijdragen aan herstel van natuur.

In FY2023 is ook een competentiemanagementprogramma uitgerold, waarmee onze medewerkers en wij nog actiever kunnen inspelen op hun talenten en ambities. Omdat we ontwikkeling van talenten en ambities belangrijk vinden, hebben we dit geconcretiseerd met onze ondersteuning van JINC Utrecht. Met hen zijn we sinds FY2016 partners en we verzorgen nog steeds de sollicitatietraining, job coaching en bliksemstage voor jongeren uit gezinnen met een lage sociaaleconomische situatie. Met de sollicitatietraining sessies ben ik zelf ook actief en betrek daar nu ook het salesmanagement bij. Deze medewerkers gaven aan dat zij niet beseft hadden dat er zo dichtbij -hemelsbreed minder dan een kilometer- jongeren op school zitten die minder kansen krijgen dan zij zelf gehad hebben.

In dit jaarverslag presenteren we de resultaten van het eerste jaar van onze nieuwe beleidsperiode FY2023-FY2025. Hiermee dragen we bij aan een duurzame toekomst. Een duurzame toekomst voor ons en voor die van jongere generaties.
 

Peter Hoorn
Managing Director
Sharp Electronics Benelux B.V.

Foto van Peter Hoorn, Managing Director bij Sharp Electronics Benelux

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Met ons MVO beleid willen we met name een bijdrage leveren aan de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (oftwel 'Sustainable Development Goals' (SDGs):

Duurzame ontwikkelingsdoelen

MVO verslaglegging

Aanpak
Dit jaar is ons MVO jaarverslag opgesteld over het fiscale jaar 2023 (FY2023). Voorheen rapporteerden wij per kalenderjaar over MVO. We hebben echter besloten dat we met MVO aansluiten bij onze reguliere fiscale verslagleggingperiode, ook wel aangeduid als FY (fiscal year), dat van 1 april tot 31 maart loopt. Het huidige MVO jaarverslag FY2023 beslaat dan ook de periode van 1 april 2023 tot 31 maart 2024. Om geen periode over te slaan en in verband met vergelijkbaarheid van onze voortgang op doelstellingen en andere KPI’s, hebben we, in aanvulling op ons vorige MVO jaarverslag 2022, ook de kwantitatieve gegevens van periode FY2022 in kaart gebracht.
Daarnaast hebben we ons MVO beleid aangepast aan deze nieuwe periode. Het MVO beleid 2023-2025 is daarmee MVO beleid FY2023-FY2025 geworden.

Er is in maart 2023 een uitgebreide materialiteitsanalyse uitgevoerd (analyse waarbij nagegaan wordt op welke thema’s een organisatie de meest significante impacts kan maken op mens, milieu en maatschappij). Zo konden we opnieuw nagaan waar wij het verschil kunnen maken. Het resultaat hiervan hebben we in maart 2024 geëvalueerd, en op basis hiervan zijn er geen wijzigingen.

Het proces van de materialiteitsanalyse is bij ons als volgt gegaan. We hadden eerst een lijst met mogelijke kandidaten voor materiële thema’s opgesteld met het MVO-team, een overzicht met thema’s waarbij wij denken impact op mens, milieu en maatschappij te maken (een ‘longlist’). Deze lijst is kritisch bekeken en gescoord op de mate van impact. Vervolgens zijn we nagegaan welke van onze stakeholders belang hebben bij deze thema’s. Hieruit zijn een materialiteitsmatrix en de meest materiële thema’s (de ‘top’ of ‘shortlist’) naar voren gekomen. Het bleek onder andere dat veiligheid en gezondheid er met kop en schouders bovenuit steekt en ondersteunen van gemeenschappen niet materieel is bevonden.

MVO verslaglegging weergegeven op een bureau met veel documenten met grafieken erop

Kandidaten voor materiële thema's

De materiële thema's weergegeven in een grafisch schema
De materiële thema's weergegeven in een grafisch schema

Top 5 van materiële thema’s voor Sharp Electronics Benelux

De top 5 van materiële thema’s zijn als volgt:

  1. Gezondheid en welzijn
  2. Ontwikkeling
  3. Klimaatverandering: eigen energieverbruik en de CO2-uitstoot
  4. Materialen: verlengen van de levensduur van handelsproducten
  5. Materialen: verantwoord afvoeren verpakkingen handelsproducten

Deze lijst is in FY2023 gebruikt als basis voor het nieuwe beleid, om met name in te zetten op thema’s waar wij een verschil kunnen maken. Overigens bleek tijdens het bepalen van onze ambities dat een aantal materiële thema’s al goed geborgd zijn. Het verantwoord afvoeren van verpakking van handelsproducten doen wij al. Wij nemen alle verpakking mee terug, en zorgen dat dit verantwoord afgevoerd en indien mogelijk gerecycled wordt. Daarom hebben wij het beleid gericht op punten waar wij verder kunnen en willen verbeteren. In dit proces zijn we begeleid door Sandra van Hulsen van De Duurzame Adviseurs.

Doelstellingen van ons MVO-beleid FY2023-FY2025

De doelstellingen van ons MVO-beleid FY2023-FY2025 zijn als volgt:

  1. Terugdringen van de CO2-uitstoot van onze activiteiten met 25% in FY2025 t.o.v. FY2022.
  2. Duurzame inzetbaarheid van de multifunctionele printers die wij verkopen vergroten door het verlengen van de levensduur van deze apparatuur. We stellen ons als doel om het aandeel van opnieuw verkochte NewLife multifunctionele printers via Sharps klanten te vergroten van 1,5% in FY2022 naar 5% van de totale verkopen van printers in FY2025.
  3. Goede gezondheid en welzijn voor onze medewerkers blijvend onder de aandacht houden.
  4. Materialen: verlengen van de levensduur van handelsproducten
  5. Een werkomgeving ontwikkelen waar nog meer ruimte is voor groei en het benutten van capaciteiten van onze medewerkers.

In dit jaarverslag zal ingegaan worden op de resultaten die we geboekt hebben op deze doelstellingen in FY2023.

Het MVO team

Het MVO-team wordt gevormd door (van links naar rechts op de foto): Caro Waldthausen (Teamleader Customer Services en Preventiemedewerker), Wilbert Hendriks (Manager Marketing & Strategie Benelux en coördinator MVO team (nog niet op de foto), Johan van de Wiel (Manager Service Support en Milieucoördinator), en Anita Tolboom (Manager Human Resources).

MVO team NL
MVO team NL